Czy wiesz naprawdę…

Co to jest Gin?

Gin, jest to destylowany napój alkoholowy, gdzie w smaku dominuje jałowiec. Minimalne stężenie według prawa to 37.5% alkoholu wg Unii Europejskiej, w USA jest to natomiast 40%.

Wyróżniamy kilka rodzajów ginu. Najpopularniejsze z nich to „Distilled Gin” oraz „London Dry Gin”.

Takie właśnie oznaczenia widnieją najczęściej na naszych butelkach. Jaka jest między nimi różnica? Wszystkie London Dry to Destylowane Giny, ale nie wszystkie Destylowane Giny to London Dry. Oba są produktem podwójnej destylacji. Mówiąc najprościej, jest to moment, w którym gorzelnicy zaczynają od destylatu pochodzenia rolniczego o zawartości alkoholu co najmniej 96% – to bardzo wysoki poziom czystości dzięki czemu jest praktycznie neutralny w smaku. Ten spirytus jest następnie poddawany ponownej destylacji z dodatkiem aromatów/botaników, których głównym składnikiem są oczywiście szyszkojagody jałowca.

Termin „London Dry” jest w rzeczywistości oznaczeniem jakości. Alkohol bazowy musi być najwyższej jakości, składać się wyłącznie z naturalnych aromatów, a po drugiej destylacji można dodać tylko wodę (w celu rozcieńczenia). Giny London Dry są pozyskiwane z mocą 70% i rozcieńczane do około 40% (w zależności od producenta). Nie można dodawać żadnych barwników ani substancji słodzących. London Dry odzwierciedla pewien styl i metodę produkcji. Mimo że ten gin został stworzony w Londynie, dziś termin ten jest raczej określeniem jakości niż wyznacznikiem pochodzenia. London Dry można wyprodukować w dowolnym miejscu na świecie.

Jeśli przepisy dotyczące produkcji London Dry są bardziej rygorystyczne, czy oznacza to, że destylowany gin jest gorszej jakości? Ani trochę. Są doskonałe Destylowane Giny i naprawdę okropne London Dry. Przepisy ustanawiają niezbędne minimum, ale producenci mogą podnosić poprzeczkę wyżej.
Wiele marek Distilled Gin prawie do końca przestrzega wytycznych London Dry. Ale nie wolno im sklasyfikować siebie jako London Dry z jednego prostego powodu: po destylacji dodawany jest aromat. W dobrej jakości ginie będą to oczywiście naturalne aromaty. Dlaczego więc nie dodać ich już w procesie destylacji? Odpowiedź jest prosta: niektóre składniki nie przetrwają całego procesu. Przykładem ginu z dodanym aromatem jest choćby Hendrick’s Gin, który używa esencji z ogórka oraz płatków róży.

Gin

Alkohol skrywający duszę natury…

Rodzaje Ginu

Bathtub

Giny produkowane tą metodą są aromatyzowane ekstraktami, esencjami i / lub maceracją botaników bez destylacji. Często wytwarzane są przez zwykłe zmieszanie olejków eterycznych jałowca i innych esencji smakowych z neutralnym spirytusem. Takie giny są ogólnie uważane za gorsze od ginów destylowanych.

Old Tom

Często opisywany jest jako słodki styl ginu. Giny typu „old tom” były niezwykle popularne w XVIII i na początku XIX wieku, kiedy gin był bardziej cierpki z powodu ograniczonej rektyfikacji (oczyszczania) podstawowego spirytusu w alembikach pot still.

Plymouth

W 2008 r. gin Plymouth otrzymał chroniony status geograficzny na mocy prawa UE. Oznaczało to, że tylko giny produkowane w mieście Plymouth w południowo-zachodniej Anglii z minimalną zawartością alkoholu 37,5% i jałowcem dominującym w smaku można opisać jako giny Plymouth. W smaku jest zazwyczaj pełniejszy, bardziej owocowy i jeszcze bardziej aromatyczny niż London Dry. Najbardziej popularnym ginem tego typu o tej samej nazwie jest Plymouth Gin z portfolio Pernod Ricard.

Navy Strength

To gin intensywny o wysokim procencie alkoholu. Etymologia jest bardzo ciekawa i wywodzi się z wypraw morskich, podczas których alkohole były chętnie konsumowane. Pierwszy jednak nazwy tej doczekał się rum, dopiero później gin. W obydwu przypadkach chodzi o wysokie stężenie alkoholu w trunku, które musi wynosić co najmniej 57%. Podczas wylania się beczki i zamoczenia prochu, nie groziło to pozbawieniem załogi materiału do obrony. Proch nadal się palił, nie jak w przypadku alkoholu o niższym stężeniu. 

Metody produkcji ginu

Różni producenci używają różnych metod do re-destylacji oraz ekstrakcji smaków ze składników botanicznych.

Najbardziej popularne metody produkcji Ginu

„Steep and boil”

Jest jedną z najbardziej tradycyjnych metod do produkcji ginu. W dosłownym tłumaczeniu, namocz i gotuj. Mieszanka jałowca oraz innych botaników wrzucona jest do mieszanki spirytusu i wody (zazwyczaj roztwór ten ma ok 50% abv). Jedni producenci namaczają botaniki przez kilka-kilkanaście godzin inni zaś rozpoczynają proces destylacji od razu. Odbywa się wówczas destylacja prosta typu pot still, gdzie powstaje trunek pełen aromatów i smaków.

„Vapour infusion”

W tej metodzie destylacji, jałowiec oraz pozostałe botaniki nie mają bezpośredniego kontaktu z roztworem alkoholu znajdującym się w destylatorze. Są one umieszczone ponad powierzchnią, najczęściej w koszykach lub workach przypominających torebki herbaty. Opary destylowanego alkoholu pochłaniają wszystkie aromaty i łączą się z olejkami eterycznymi ze składników botanicznych, kondensując się w alkohol aromatyczny, lecz bardzo delikatny i subtelny.

Destylacja próżniowa

jest to nowoczesna metoda destylacji mająca swoje korzenie w laboratorium naukowym, gdzie urządzenia takie jak rotavap (wyparka rotacyjna/próżniowa) używana jest do rozdzielania i koncentrowania płynów według różnych stopni wrzenia. Najczęściej odbywa się to w niskich temperaturach.

„Multi-shot” i “Single-shot”

Metoda Multiple-shot (wieloetapowa) polega na tym, że gin jest wytwarzany jako koncentrat – kilkakrotnie silniejszy niż oryginał – następnie rozcieńczony neutralnym spirytusem i wodą, aby przywrócić równowagę botaniczną. Natomiast Single-shot (jednoetapowa), po destylacji dodawana jest zazwyczaj tylko woda dla obniżenia stężenia procentowego alkoholu.

Wiesz już więcej o Ginie, więc jesteś gotów poszukiwać swojego ulubionego trunku!
Pamiętaj, aby Twoje podniebienie było głównym przewodnikiem. To od Ciebie zależy, czy i jak wybierzesz swój ulubiony gin – lub ten, który spodoba Ci się na konkretną, szczególną okazję. Jednak mamy nadzieję, że razem z nami ta decyzja będzie jeszcze łatwiejsza!

Zobacz też:

Zobacz koktajle z ginem

Aviation

Aviation

[dsm_text_notation notation_text="Aviation" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

Bramble

Bramble

[dsm_text_notation notation_text="Bramble" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

Martini

Martini

[dsm_text_notation notation_text="Gin Martini" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

Zobacz nasze recenzje ginów

Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin

Zobacz też:RecenzjaHendrick's GinHendrick's Gin został wypuszczony na rynek w 2001 roku od razu osiągając sukces i przeszedł do historii wyznaczając wzorce dla współczesnych marek ginu.  Gin Hendrick’s narodził się jako niezwykły, nieoczekiwany.William Grant...

Isle of Harris Gin

Isle of Harris Gin

Zobacz też:RecenzjaIsle of Harris GinIsle of Harris to południowa część malowniczej wyspy szkockich Hybrydów Zewnętrznych, składającej się z Harris i Lewis. Słynie z rozległych piaszczystych plaż na zachodnim wybrzeżu, gór na północy oraz miniaturowych fiordów na...

Opihr Gin

Opihr Gin

Zobacz też:Recenzjaopihr GinOpihr Oriental Spiced Gin został wprowadzony na rynek przez Quintessential Brands w październiku 2013 roku. Gin jest wytwarzany w destylarni G&J i wspierany przez doświadczony zespół.Inspirowany podróżami na Daleki Wschód, straganami z...