Ciekawa, wielowiekowa…

Historia Ginu

Wczesna historia ginu to znacznie więcej niż tylko dzieło jednego człowieka lub jednej chwili, jak często głosi się w wielu publikacjach. Było to stopniowe łączenie się dwóch sił, jałowca i alkoholu, które miały wiele oddzielnych przygód, zanim zostały zjednoczone w kieliszku Genevera, nie mówiąc już o ginie.
Dokładny moment, w którym po raz pierwszy użyto szyszko jagód jałowca do aromatyzowania wina słodowego, jest jedną z największych tajemnic historii. Możemy jednak zawęzić ten czas do dwóch krajów, Belgii i Holandii…

dzieje ginu na osi czasu

\

1495

Pierwszy udokumentowany przepis na napój alkoholowy z jałowcem, produkowany dla przyjemności picia, a nie celów medycznych, znajdujący się w książce zamówionej przez zamożnego niderlandzkiego kupca.

\

1568

Początek wojny pomiędzy Niderlandami, a ich suwerennym władcą Hiszpanią. Później znana jako wojna 80-letnia.

\

1570

6000 flamandzkich protestantów ucieka do Londynu torując drogę dla boomu genevera/ginu który nastąpi później.

\

1575

Rodzina Bols zakłada destylarnię, w której zaczyna produkować likiery i nalewki używając egzotycznych przypraw, stając się najstarszą dzisiaj funkcjonującą destylarnią.

\

1585

Elżbieta I wysyła posiłki zbrojne dla Holandii.

W tym oto czasie powstaje określenie „Dutch Courage”.

\

1601

Rząd Niderlandzki zakazuje destylacji alkoholu z owoców oraz zbóż ze względu na braki żywności, który trwa przez następne 112 lat.

\

1602

Zostaje założona Dutch East Indies Company (VOC) stając się największą firmą na świecie, ustanawiając Holandię XVII-wieczną super potęgą.

\

1614

Urodził się Franciscus Sylvius de la Boe, później profesor medycyny, który wielokrotnie wspominany jest jako „ojciec” i wynalazca genevera/ginu.

\

1618 - 1648

Okres znany jako wojna 30 letnia. Anglicy i Holendrzy ponownie walczą u swego boku przeciwko Hiszpanii i Świętemu Imperium Rzymskiemu.

\

1664

Bols dodaje do swojego portfolio genever.

\

1672

Słownik van Dale’a (holenderski odpowiednik słownika oksfordzkiego) pierwszy raz wspomina genever w odniesieniu do trunku.

\

1688

Wilhelm III Orański (William of Orange) przybywa do Anglii obejmując tron i popularyzuje gin, a raczej jeszcze genever wśród Brytyjczyków. Obniżając podatki spowodował, że wódki jałowcowe były tańsze od piwa.

\

XVIII wiek

To początek mrocznych czasów ginu na Wyspach brytyjskich, a przede wszystkim w Londynie. Czas ten określa się jako Gin Craze.

\

1714

Słowo „gin” po raz pierwszy pojawia się w słowniku oksfordzkim.

\

1729

W życie weszła pierwsza z sześciu ustaw przeciwko produkcji i konsumpcji ginu tzw. The Gin Act.

\

1751

Powstała słynna rycina autorstwa William’a Hogarth’a „Gin Lane” oraz ostatni, szósty Gin Act został uchwalony.

\

II połowa XVIII wieku

To czas powstawania i stabilizacji dużych zakładów produkcji giu jak np. w 1769 r. narodziny destylarni w Southwark założonej przez Alexandra Gordona.

\

XIX wiek

Gin staje się ponownie tańszy niż piwo oraz nawet łatwiej dostępny niż kiedykolwiek wcześniej. Powstają tzw. Pałace Ginu, czyli miejsca gdzie gin był dostępny dla wszystkich niezależnie od klasy. To też czas kiedy rodzą się nowe style ginu jak Old Tom, a także jakość destylatów zdecydowanie poprawia się dzięki udoskonaleniu metod destylacji. Gin trafia z Europy do Stanów Zjednoczonych.

\

1858

Ersmus Bond po raz pierwszy wprowadza na rynek markę toniku, a tuż po nim robi to Jean Jacob Schweppe.

\

1906 - 1925

Powstają słynne klasyczne koktajle gdzie gin gra główne skrzypce, m.in. Dry Martini, Aviation, Negroni, Singapore Sling, Hanky Panky.

\

1920 - 1933

Prohibicja w USA.

\

1930

Harry Craddock wydaje „The Savoy Cocktail Book” zamieszczając 750 przepisów na koktajle, z czego ponad połowa zawiera gin w swojej recepturze.

\

lata 40 XX wieku

Po czasie świetności gin traci swoją popularność na rzecz wódki, przez co część producentów przenosi swoje działalności do USA, jak np. Gilbey’s czy Booth’s.

\

1987

Powstaje destylarnia Bombay Sapphire rewolucjonizując rynek ginu. W tym samym roku w Polsce, W Zielonej Górze rusza produkcja najpopularniejszego, po dzień dzisiejszy, polskiego ginu – Lubuski.

\

2021

Powstaje blog GINspiracje.

Więcej ciekawostek o ginie

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Zobacz nasze recenzje ginów

Beefeater Gin

Beefeater Gin

Zobacz też:RecenzjaBeefeater GinZa narodziny Beefeater’a, można uznać rok 1863, kiedy to James Burrough kupił destylarnię w Chelsea w Londynie za ówczesną wartość około 400 funtów i zaczął produkować własny charakterystyczny gin. Początkowo gorzelnia kontynuowała...

Monkey 47 Gin

Monkey 47 Gin

Zobacz też:RecenzjaMonkey 47Kompleksowy smak i wspaniała historia, z niesamowitą współpracą z designerami i działem marketingu, Monkey 47 szybko ustanowił swój wysoki status na dzisiejszym rynku alkoholowym. Złożoność i harmonia zamknięte w butelce rodem z aptecznej...

Caorunn Gin

Caorunn Gin

Zobacz też:RecenzjaCaorunn GinDestylowany i butelkowany w Szkocji, Caorunn jest wytwarzany ręcznie w małych partiach. Oprócz alkoholu w skład wchodzi krystalicznie czysta górska woda, sześć klasycznych oraz pięc lokalnych, ręcznie zbieranych botaników, znanych z...