Aviation

O koktajlu

Historia Aviation

Aviation to klasyczny koktajl nabazieginu, o którym, prawdopodobnie pierwsza wzmianka, znajduje się w książce „Recipes for Mixed Drinks” z 1916 roku, której autorem jest Hugo R. Ensslin. Napój ma charakterystyczny, lekko błękitny odcień dzięki dodatkowi likieru – Crème de Violette.

Smakuje absolutnie fantastycznie i naszym zdaniem jest jednym z najlepszych twistów na koktajl typu Sour

Koktajle zawsze konsekwentnie odzwierciedlały trendy, modę i ikony swoich czasów zarówno w składnikach, jak i nazwach. Lata 20 i 30 XX wieku często są określane Złotą Erą Lotnictwa, także można łatwo domyślić się skąd pochodzi inspiracja na ten koktajl. „Aviation” w tłumaczeniu z języka angielskiego oznacza właśnie „lotnictwo”.

Jak wspomnieliśmy wyżej, oryginalna receptura na ten koktajl pochodzi z książki „Recipes for Mixed Drinks” z 1916 roku. W zasadzie przypomina Gin Sour, ale kwaśność soku cytryny jest zbalansowana słodyczą likieru maraschino i likieru fiołkowego, zamiast syropu cukrowego.

Bramble

Receptura

Oryginalna – Hugo R. Ensslin

50 ml
Gin

15 ml
likier Maraschino

15 ml
Crème de Violette

15 ml
sok z cytryny

Przygotowanie AViation

Wlej składniki do shakera wypełnionego lodem i wstrząśnij. Przelej do schłodzonego kieliszka koktajlowego. Udekoruj wiśnią lub zestem z cytryny.

To koktajl, który najlepiej jest pić tak schłodzony jak to tylko możliwe, dlatego warto wstawić szklankę przed przygotowaniem koktajlu do zamrażalnika.

Receptura Harry’ego Craddock’a z “Savoy Cocktail Book” 

  • 50ml Gin
  • 20ml likier Maraschino
  • 15ml sok z cytryny

W 1930 roku inna legenda barmaństwa, Harry Craddock w swojej publikacji „Savoy Cocktail Book” zamieścił przepis bez crème de violette i ze zredukowaną ilością likieru maraschino. Crème de violette to likier aromatyzowany kwiatami fiołka. Smak ma kwiatowy, słodki i całkowicie wyjątkowy. Wystarczy kilka kropel, aby nadać drinkowi kwiatowy aromat, który będzie towarzyszył innym smakom, tak jak to się dzieje w koktajlu Aviation.

Craddock najprawdopodobniej pominął ten kwiatowy likier, ze względu na jego niedobór w Europie i Ameryce (napój ostatecznie zniknął z amerykańskiego rynku w latach 60-tych). Brak likieru oznaczał, że przez następne czterdzieści lat Aviation serwowano bez jednego z jego głównych (oryginalnych) składników. W rzeczywistości, dopiero w 2007 roku powrócił na rynek amerykański i nawet teraz niektórzy koneserzy koktajli debatują nad tym, czy crème de violette powinien znajdować się w koktajlu czy nie.

 

Podsumowanie

Jest to nie byle jaki koktajl. Zawiera gin, tradycyjnie ulubiony trunek lotników z początków XX wieku, ma kolor błękitnego nieba (to akurat zależy jakiego likieru fiołkowego użyjemy) i najważniejsze – smakuje absolutnie fantastycznie. Naszym zdaniem jest jednym z najlepszych twistów na koktajl typu Sour.

Na koniec pamiętaj!

To mocny napój, więc upewnij się, że podłokietniki są opuszczone, stoliki wsunięte, rolety podniesione i pasy bezpieczeństwa zapięte przed startem. Życzymy miłego lotu!

 

Zobacz inne koktajle

Bramble

Bramble

[dsm_text_notation notation_text="Bramble" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

Martini

Martini

[dsm_text_notation notation_text="Gin Martini" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

Negroni

Negroni

[dsm_text_notation notation_text="Negroni " notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...