Bramble

O koktajlu

Historia Bramble

Bramble to koktajl na bazie ginu z owocowym posmakiem jeżyn. Prosty w przygotowaniu i bardzo smaczny, zdecydowanie polecamy spróbować wszystkim wielbicielom słodko-kwaśnych koktajli. Na przestrzeni ostatnich lat zyskał miano klasycznego koktajlu. Został stworzony w latach 80.

Smakuje wyśmienicie o każdej porze roku, jednak chyba najlepiej pić go pod koniec lata, kiedy świeże jeżyny mogą trafić do naszej szklanki niemalże prosto z krzaka.

Twórcą Bramble jest Dick Bradsell, znany również jako „The Cocktail King”. Koktajl zadebiutował w 1984 roku i jest prawdopodobnie najbardziej znanym dziełem tego barmana. Pochodzi z czasów, kiedy to pracował on w Fred’s Club Soho, w Londynie. Ta kreacja koktajlowa jest często porównywana do Gin Fix, Jerry’ego Thomasa zamieniając syrop malinowy na likier jeżynowy.

Bradsell raczej nie maił zamiaru stworzenia tzw. klasyka. Inspiracją dla powstania koktajlu był okres dzieciństwa i czas jaki spędzał na Isle of Wright zbierając jeżyny. „Bramble” to właśnie jeżyna z języka angielskiego, choć w szkole lub podczas nauki języka zdecydowana większość z Was spotkała się tylko i wyłącznie ze słowem „blackberry”.

Bramble

Receptura

60 ml Gin30 ml świeży sok z cytryny 15 ml syrop cukrowy 20 ml Crème de Mure – likier jeżynowy (poniżej również wersja “domowa” bez likieru)

Przygotowanie Bramble

Gin, sok z cytryny oraz syrop cukrowy umieść w shakerze i dobrze wstrząśnij z lodem.

Przecedź do szklanki typu tumbler wypełnionej kostkami lodu. Na koniec rozprowadź Crème de Mure na wierzchu.  Udekoruj świeżo zebranymi jeżynami. Jeżeli posiadasz kruszony lód, to nawet lepiej. Wlej pierwsze 3 składniki do szklanki i zasyp kruszonym lodem. Następnie likier jeżynowy i dekoracja ze świeżych owoców. Obok jeżyn pięknie wygląda też plasterek cytryny i listek mięty podkreślając świeżość.

Polecane przez nas marki ginu do Bramble to:

    • Plymouth
    • Bombay Sapphire
    • Tanqueray 
    • No. 3 London Dry
    • Brockmans 
    • Beefeater
    • Polish Forest Gin

    Kiedy zgłębimy recepturę, wszystko wydaje się proste, a równocześnie tworzy wyjątkowo skomponowane połączenie. Koktajl ten odświeża, ale crème de mure dodaje do tego zmysłowego bogactwa smaku.

    Jeżyna to typowo brytyjski kłujący krzew rosnący dziko w Wielkiej Brytanii. Podobnie gin, to tradycyjnie brytyjski produkt. Owoce jeżyn są podstawą crème de mure, jednak analizując aromaty jakie możemy rozpoznać wyczujemy nie tylko same jeżyny. Zdecydowanie odnajdziemy woń okolicznej wsi – ziemistość wysuszonej kory drzew, zapach igliwia i opadłej szyszki, czy słodką świeżość dzikiego wiciokrzewu. Te cudownie nostalgiczne aromaty obecne są również w wielu ginach – jałowiec zapewnia ziemisty i sosnowy smak, kolendra nadaje cytrusową przyprawę, a arcydzięgiel wprowadza głębokie, żywiczne nuty drzewne.

    Sparowanie ginu i crème de mure jest genialne, a połączenie tego z nazwą, której żadne inne słowo w języku angielskim nie mogłoby lepiej opisać, to właśnie receptura na koktajl na miarę klasyka. Warto też wspomnieć, że Dick Bradsell jest twórcą też innych koktajli, jak na przykład znane chyba wszystkim Espresso Martini.

     

    Giny o smaku Jeżyn

    Jeżeli zasmakował Ci ten klasyczny koktajl, może warto też sięgnąć po wersje ginów infuzowanych jeżynami i poeksperymentować. Jedne z najbardziej popularnych na rynku to:

    • Bombay Bramble Gin Blackberry & Raspberry
    • Beefeater Blackberry Gin
    • Edinburgh Bramble & Honey Gin
    • Wildcat Blackberry Gin
    • JJ Whitley Bramble Gin

    Domowy Crème de Mure

     Dla osób, które nie posiadają w swoim domowym barku likieru Crème de Mure, poniżej zamieszczamy przepis na domowy odpowiednik, który też świetnie się sprawdza.

    Składniki:

    • 150 g jeżyn (mogą być mrożone)
    • 100 ml czerwonego wina
    • 200 ml wódki lub ginu
    • 200 ml wody
    • 200 g cukru

    W garnku zagotuj wodę. Dodaj cukier i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Dodaj następnie jeżyny i gotuj przez 3 minuty na małym ogniu. Rozgnieć owoce np. widelcem, a następnie dolej wino. Ponownie zagotuj i pozostaw na wrzeniu przez kolejne 2 minuty. Odstaw do ostudzenia. Dolej wódki/ginu i przecedź całość przez sitko o drobnych oczkach. Płyn przelej do butelki. Najlepiej odstawić na kilka dni do przegryzienia się składników, ale jeżeli nie może się doczekać śmiało użyj likieru do swojego Bramble.

    Zobacz inne koktajle

    Aviation

    Aviation

    [dsm_text_notation notation_text="Aviation" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

    Martini

    Martini

    [dsm_text_notation notation_text="Gin Martini" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

    Negroni

    Negroni

    [dsm_text_notation notation_text="Negroni " notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...