Gin Martini

O koktajlu

Historia Martini

Bez wątpienia najsłynniejszy z koktajli na bazie ginu. Klasyczne Martini zajmuje niepodważalnie miejsce na szczycie każdej książki koktajlowej i jest prawdziwym sprawdzianem umiejętności każdego barmana. To także koktajl, który generuje najwięcej sporów, a „doskonałe” Martini jest osiągnięciem tak rzadkim, że przypomina Świętego Graala.

Koktajl ten to symbol stylu i wyrafinowania. 

Martini stał się symbolem czegoś więcej niż zwykłego koktajlu. To drink uosabiający kulturę koktajlową i prawdopodobnie jest najsłynniejszy ze wszystkich koktajli. Obok Mojito, Cosmopolitan, Gin & Tonic i może kilku innych, jest niewiele takich, które są serwowane w każdym zakątku świata i urzekają pokolenia tak jak właśnie Martini. Symbol stylu i wyrafinowania. Elegancji i prostoty. Martini wielokrotnie pojawiało się na wielkim ekranie w towarzystwie największych gwiazd Hollywood.

Historia Martini ma niezliczone perypetie i chociaż istnieją argumenty wskazujące na różnych twórców, niestety nie jest możliwe zweryfikowanie ich wszystkich. Istnieje jednak powszechna zgoda co do tego, że Martini najprawdopodobniej zostało wynalezione w Ameryce.

W wielu źródłach możemy znaleźć informacje, że historia kultowego koktajlu zaczyna się od napoju zwanego Martinez – od którego pochodzi również nazwa miasta w Kalifornii. Twierdzi się, że jest geograficznym miejscem narodzin tego koktajlu, który obecnie nazywamy Martini. W Martinez w Kalifornii znajduje się nawet tablica upamiętniająca narodziny Martini. Obejmuje historię Julio Richelieu około 1870 roku. Julio zrobił miksturę z ginem i wermutem oraz wrzucił oliwkę do koktajlu, zanim podał go klientowi. Podobno były to narodziny Martini.

Jeden z najstarszych przepisów można znaleźć w The Bon Vivant’s Companion: Or How to Mixs Drinks (1887). Jest wiele innych historii, które są związane z koktajlem Martinez / Martini i kto go stworzył – ale nie można być pewnym, która z nich jest tą prawdziwą. Na przykład wielu popiera teorię, że nowojorski sędzia Randolph Martine nadał trunkowi jego nazwę. Brakuje solidnych dowodów na tę teorię, jednak wiele wczesnych koktajlowych pozycji Martini znaleziono pod nazwą „Martine”, tak jak np. w książce Harry’ego Johnsona New and Improved Illustrated Bartender’s Manual oraz w programie konferencji International Association of Bartenders z 1893 r. w Chicago.

Inni wskazują na markę wermutu Martini dostępną w Nowym Jorku od 1867 roku, która podobno wpłynęła na nazwę.

Jak było naprawdę tego chyba nigdy się w pełni nie dowiemy…

Martini

Receptura

50 ml
Gin

15 ml
wytrawny wermut

1 zest
skórka z cytryny
lub 3
oliwki

Przygotowanie Martini

Wlej gin i wermut do szklanicy z lodem. Dobrze wymieszaj, a następnie przelej do schłodzonej szklanki typu Martini. Udekoruj skórką z cytryny zwiniętą w spiralę.

Polecane przez nas marki ginu do Martini wraz z garnishem to:

  • Bombay Sapphire – skórka z cytryny
  • Tanqueray 10 – skórka z cytryny lub oliwki
  • Isle of Harris Gin – skórka z grejpfruta
  • Hendricks – plasterek ogórka
  • Gin Mare – oliwki
  • No. 3 London Dry – skórka z cytryny
  • Caorunn – cienki półpalsterek jabłka
  • Jonston Polish Dry- skórka z pomarańczy

Wszystkie klasyczne receptury Martini zawierają wermut jako składnik koktajlu. Warto pamiętać im mniejsza ilość wermutu, tym bardziej wytrawne (dry) jest Martini.

Shaken vs Stirred

Czy potrząsnąć, czy zamieszać, było sporną kwestią dyskusyjną dla barmanów przez lata. Prawdopodobnie od momentu, kiedy to James Bond w książce Iana Fleminga zaczął zamawiać swoje w postaci „shaken not stirred”. Wstrząsanie w shakerze przyspiesza obniżenie się temperatury, w porównaniu z mieszaniem, ale także rozcieńczenie alkoholu jest większe. Lód szybciej topnieje.

Mieszanie to technika, która polega na delikatnym łączeniu składników z idealną ilością rozcieńczenia. Niezależnie od Twoich preferencji – możesz uzyskać oszałamiające rezultaty, korzystając z dwóch różnych technik. Dzisiaj popularniejszą metodą wykonywania Martini przez barmanów jest mieszanie, chociaż jedna z legend światowego barmaństwa, Harry Craddock, autor słynnej książki The Savoy Cocktail Book z 1930 roku, wstrząsał wszystkie swoje Martini.

Dla wielu zawsze obowiązywała niezłomna zasada, aby mieszać klarowne napoje, wstrząsać napojami zawierającymi sok owocowy, jajko lub śmietanę, ale te zasady nie są wieczne. A w tym wypadku czasami sprawdza się powiedzenie, że zasady są po to, aby je łamać.

Trudno przecenić znaczenie ostatecznego akcentu w tym koktajlu, którym jest tzw. garnish. W różnych wersjach koktajlu zastosowano różne dodatki, w tym oliwki, wiśnie, plasterki lub skórki cytryny, inne cytrusy. Nadal jest to trudny wybór, a naszą radą byłoby użycie dekoracji, która pasuje do charakteru ginu.

Indywidualny gust, wybór ginu, wermutu i dodatków pozwala na dużą różnorodność, nawet przy ustalonych, tych samych proporcjach. Nie bój się eksperymentować w celu uzyskania Martini, który najlepiej pasuje do Twoich kubków smakowych.

Na koniec zawsze staraj się, aby szklanka była schłodzona. Idealnie byłoby, gdyby pochodziła prosto z zamrażarki (wlanie idealnie wymieszanego Martini do ciepłej szklanki zepsuje wszystko). I jeszcze jedno, Twoje składniki powinny być wysokiej jakości. Ponieważ napój ten  jest tak prosty, natychmiast zorientujesz się, że coś jest nie tak używając słabej jakości produktów.

Vesper Martini

Vesper Martini, czyli słynny drink James’a Bonda po raz pierwszy pojawił się w książce „Casino Royal” opublikowanej w 1953 roku, a nazwę zyskał od imienia postaci podwójnej agentki Vesper Lynd.  Instrukcja od 007 dla barmana brzmiała tak: Trzy miarki Gordon’sa, jedna wódki, pół miarki Kina Lillet. Bardzo dobrze wstrząśnij do momentu ice-cold, a następnie dodaj duży cienki plaster skórki z cytryny. Zrozumiałeś?”

Zobacz inne koktajle

Aviation

Aviation

[dsm_text_notation notation_text="Aviation" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

Bramble

Bramble

[dsm_text_notation notation_text="Bramble" notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...

Negroni

Negroni

[dsm_text_notation notation_text="Negroni " notation_delay="1000ms" after_display_type="block" _builder_version="4.9.4" _module_preset="default" header_font="Allura||||||||" header_font_size="4rem"...