Recenzja

Beefeater Gin

Za narodziny Beefeater’a, można uznać rok 1863, kiedy to James Burrough kupił destylarnię w Chelsea w Londynie za ówczesną wartość około 400 funtów i zaczął produkować własny charakterystyczny gin. Początkowo gorzelnia kontynuowała produkcję likierów, jak to rozpoczęli jej poprzedni właściciele, dalej budując swoją reputację i poszerzając bazę klientów.

“Made in the heart of London”

Listy asortymentu znajdującego się w destylarni z 1876 roku pokazują rosnącą gamę ginów o nazwach marek takich jak Ye Old Chelsea i James Burrough London Dry, a także gin’ów w stylu Old Tom i kilka innych. Spędzając czas na eksperymentach, wymyślając i wykorzystując nowe przepisy, James odkrył, że połączenie szczególnej receptury botaników skomponowało odważny, pełny smak ginu, który nazwał Beefeater Gin.

Historia

Wytworzony przez niego aromat nadal definiuje styl London Dry do dziś i chociaż produkcja przeniosła się do Kennington (inna dzielnica Londynu) w 1958 roku, metoda maceracji i destylacji opracowana przez Jamesa Burrougha w latach 1860-tych wraz z sekretną recepturą, którą stworzył, pozostaje praktycznie niezmieniona. Po niemal natychmiastowym sukcesie gin’u Beefeater, wkrótce stał on się głównym produktem James Burrough Company. Oryginalna receptura Beefeater’a z 1895 roku określa, że ​​niezbędne jest dziewięć roślin, aby uzyskać pełny i mocny smak tak wyraźny w tym ginie.

Te składniki to:·

  • jałowiec
  • korzeń arcydzięgla
  • nasiona arcydzięgla
  • nasiona kolendry
  • lukrecja
  • migdały
  • korzeń irysa
  • pomarańcze
  • skórka cytryny

Wytworzony przez niego aromat nadal definiuje styl London Dry do dziś i chociaż produkcja przeniosła się do Kennington (inna dzielnica Londynu) w 1958 roku, metoda maceracji i destylacji opracowana przez Jamesa Burrougha w latach 1860-tych wraz z sekretną recepturą, którą stworzył, pozostaje praktycznie niezmieniona.

 

Kluczowe dla produkcji ginu Beefeater jest namoczenie składników botanicznych przez pełne 24 godziny przed destylacją. Ten proces pozwala na pełną ekstrakcję aromatu z botanikaliów, przechwycenie szerokiej gamy lotnych olejków, z których wszystkie są niezbędne do uzyskania charakterystycznego, odważnego i zrównoważonego smaku. Sama destylacja trwa około ośmiu godzin, nadzorowana przez master distiller’a Desmond’a Payne – następnie destylat jest mieszany z wodą i butelkowany o mocy 40% ABV.

Gin

beefeater

Jest definicją tradycyjnego ginu London Dry.

Nazwa “Beefeater” odnosi się do strażników Yeoman Warders, którzy są ceremonialnymi strażnikami Tower of London. Decyzja o nazwie Beefeater była prawdziwie rewolucyjna w tym czasie i jest to jeden z pierwszych przykładów marek ginu wykorzystujących aspiracyjny wizerunek i godło, a nie nazwisko czy lokalizacje, aby ustuować produkt w kategorii London Dry Gin .

Yeomen Warders to kolorowo ubrani ochroniarze pełniący służbę w Tower of London. Jedną z ich głównych funkcji ceremonialnych jest codzienna Ceremonia Kluczy. Podczas tej ceremonii bramy Tower of London są zabezpieczane każdej nocy na krótko przed 22.00 przez komendanta Yeoman Warder w eskorcie czteroosobowej uzbrojonej straży. Ceremonia odbywa się na tym samym skrawku ziemi, zarówno w czasie wojny, jak i pokoju, od około 700 lat. Chociaż jest ona otwarta dla publiczności po złożeniu wniosku do Tower of London o zaproszenie, ceremonia jest zwykle szybko zarezerwowana.

Chociaż ich rola zwykle ogranicza się do Tower of London, Yeomen Warders biorą udział w jednej ceremonii państwowej. Podczas koronacji tworzą gwardię honorową w aneksie Opactwa Westminsterskiego.

Do codziennych obowiązków Yeomen Warders noszą granatowo-czerwony mundurek.

Beefeater zawsze miał duży wpływ na rynek eksportowy dzięki wczesnemu wprowadzeniu do obrotu jako “angielski” produkt, a firma Burrough eksportowała podobno już od początku lat 1900. Ich wizja i wysiłki na rzecz przywrócenia szlaków handlowych po drugiej wojnie światowej są szczególnie zauważalne, a w 1957 roku eksportowano 65% produkcji Beefeater’a. Mając na uwadze eksport, podczas dziewiczej podróży statkiem Queen Elizabeth 2 do Nowego Jorku, Beefeater był jedynym ginem na pokładzie i do roku 1980 przełamał barierę dwóch milionów sprzedanych skrzynek. Obecnie w ramach portfolio Pernod Ricard od 2005 roku, jest eksportowany do ponad 100 krajów na całym świecie, z roczną sprzedażą ponad 2,3 milionów dziewięciolitrowych skrzynek. Co ciekawe, w ich jedynej fabryce w Londynie jest tylko 10 pracowników produkujących te wszystkie butelki!

Dostępne są również limitowane wydania Beefeater. Letnie i zimowe edycje, a także edycja London Market prezentują subtelne różnice smakowe i stanowią ciekawe uzupełnienie oferty. Wszystkie dzielą rdzeń DNA Beefeater’a, ale skłaniają się ku konkretnemu składnikowi botanicznemu. Podczas gdy były to edycje limitowane, w 2013 roku wprowadzono stały dodatek do ich portfolio, Burrough’s Reserve, jeden z niewielu starzonych w beczkach ginów w tym czasie w Wielkiej Brytanii.

Beefeater w smaku

Beefeater London Dry Gin jest prawdopodobnie głównym punktem odniesienia, biorąc pod uwagę giny z perspektywy destylacji, historii i smaku, jest samą definicją tradycyjnego London Dry Gin.

W zapachu Beefeater jest zarówno pikantny, jak i owocowy, dobrze zbalansowany i wyraźnie skupiony na jałowcu. Jest wytrawny, z bukietem ziołowym i cytrusowymi nutami dopełniającymi wyraźny smak jałowca. Beefeater zasługuje na swoją pozycję jako jeden z liderów kategorii ginu, bezdyskusyjnie, to klasyk, na którym zawsze można polegać.

G&T Perfect serve

  • 50 ml Beefeater Gin
  • 125-200 ml klasycznego Indian Tonic
  • 1 cząstka limonki lub plasterek pomarańczy

Beefeater odmiany

W dniu 30 października 2008 roku Beefeater Gin wprowadził Beefeater 24. Gin jest destylowany w sercu Londynu (Kennington) i wykonany z 12 ręcznie wybranych roślin botanicznych, z unikalną mieszanką rzadkich herbat. Beefeater 24 bierze swoją nazwę od 24-godzinnego procesu maceracji botaników i 24-godzinnego stylu życia stolicy Anglii.

Podążając za trendami także Beefeater umieścił w swoim portfolio giny smakowe. Pierwszym był Pink Strawberry, podobno według oryginalnej receptury James’a Burrough znalezionej w archiwach. Ten Pink Gin został stworzony przez dodanie naturalnych smaków pochodzących z truskawek tworząc przyjemny i orzeźwiający napój w połączeniu z tonikiem.

Kolejnym jest Beefeater Blood Orange stworzony z myślą o koktajlach typu spritz. W 1876 roku założyciel marki stworzył recepturę wybierając najlepsze pomarańcze na straganach London Convent Garden Market i to właśnie zainspirowało dzisiejszy zespół do wypuszczenia na rynek cytrusowego ginu infuzowanego czerwoną pomarańczą. Wyśmienity z dużą ilością lodu, lemoniadą lub winem musującym.

Kolejną alternatywą smakową w szeregu po ogromnym sukcesie poprzedników sprzedanych w ilości około 150 tysięcy skrzynek w UK jest Beefeater Blackberry. Wypuszczony na jesieni 2019 roku świetnie wpasował się w porę roku będąc fantastyczną bazą dla jesiennych koktajli. Co powiecie na (jeden z moich ulubionych) Bramble?

Ostatnią (jak na razie…) ekspresją smakową jest Peach & Raspberry Gin, który na brytyjskich półkach widnieje od marca 2021 roku. Jest on inspirowany typowymi brytyjskimi smakami i przepisami James’a Burrough z XIX wieku.

Destylarnia

Odwiedzjąc Londyn może warto w swoim planie podróży i wycieczek ująć zwiedzanie destylarni Beefeater, aby zobaczyć od kuchni jak wygląda miejsce i produkcja tego jednego z najbardziej popularnych gin’ów na świecie.

Destylarnia jest czynna od piątku do niedzieli, a wizytę należy zarezerwować online, aby uniknąć rozczarowań.

W ofercie znajdziemy dwie opcje zwiedzania:

  • £16 – 1.5h zwiedzania destylarni zwięczone degustacją produktów i komplementarnym Gin & Tonic
  • £40 – 2.5h opcja zawierająca wszystko to co w tańszej wersji oraz doświadczycie sensorycznego zrozumienia botaników, które składają się na wszystkie ekspresje Beefeater Gin

Jeżeli odwiedziliście już lub macie w planach wizytę w tej destylarni koniecznie dajcie nam znać!

Na zakończenie ciekawostką może być, że odwiedzając najpopularniejszą polską domenę internetową w naszym kraju, czyli www.gin.pl zostaniecie przeniesieni właśnie na stronę gin’u Beefeater.

Zobacz inne recenzje

Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin

Zobacz też:RecenzjaHendrick's GinHendrick's Gin został wypuszczony na rynek w 2001 roku od razu osiągając sukces i przeszedł do historii wyznaczając wzorce dla współczesnych marek ginu.  Gin Hendrick’s narodził się jako niezwykły, nieoczekiwany.William Grant...

Isle of Harris Gin

Isle of Harris Gin

Zobacz też:RecenzjaIsle of Harris GinIsle of Harris to południowa część malowniczej wyspy szkockich Hybrydów Zewnętrznych, składającej się z Harris i Lewis. Słynie z rozległych piaszczystych plaż na zachodnim wybrzeżu, gór na północy oraz miniaturowych fiordów na...

Opihr Gin

Opihr Gin

Zobacz też:Recenzjaopihr GinOpihr Oriental Spiced Gin został wprowadzony na rynek przez Quintessential Brands w październiku 2013 roku. Gin jest wytwarzany w destylarni G&J i wspierany przez doświadczony zespół.Inspirowany podróżami na Daleki Wschód, straganami z...

Monkey 47 Gin

Monkey 47 Gin

Zobacz też:RecenzjaMonkey 47Kompleksowy smak i wspaniała historia, z niesamowitą współpracą z designerami i działem marketingu, Monkey 47 szybko ustanowił swój wysoki status na dzisiejszym rynku alkoholowym. Złożoność i harmonia zamknięte w butelce rodem z aptecznej...

Caorunn Gin

Caorunn Gin

Zobacz też:RecenzjaCaorunn GinDestylowany i butelkowany w Szkocji, Caorunn jest wytwarzany ręcznie w małych partiach. Oprócz alkoholu w skład wchodzi krystalicznie czysta górska woda, sześć klasycznych oraz pięc lokalnych, ręcznie zbieranych botaników, znanych z...

0/5 (0 Reviews)