Recenzja

Caorunn Gin

Destylowany i butelkowany w Szkocji, Caorunn jest wytwarzany ręcznie w małych partiach. Oprócz alkoholu w skład wchodzi krystalicznie czysta górska woda, sześć klasycznych oraz pięc lokalnych, ręcznie zbieranych botaników, znanych z kultury celtyckiej.

Caorunn powstaje w destylarni Balmenach, która działa od 1824 roku.

Nazwa w tłumaczeniu z galickiego oznacza jarzębinę, która wchodzi w skład mieszanki botanicznej, a czytamy ją {Ka-ruun}. Caorunn powstaje w destylarni Balmenach, która działa od 1824 roku, co czyni ją jedną z najstarszych gorzelni w regionie Speyside w szkockich Highlands. Sama destylarnia Balmenach była też jedną z pierwszych destylarni w Szkocji, która uzyskała licencję na produkcję szkockiej whisky. Destylarnia znajduje się w samym sercu Parku Narodowego Cairngorm, u stóp Haughs of Cromdale.

Historia

Zainspirowany otaczającym krajobrazem – master distiller Simon Buley chciał wykorzystać starodawne umiejętności i przepisy wytwarzania spirytusu oraz użyć celtyckie botaniki, które rosną na okolicznych wzgórzach wokół destylarni Balmenach. W oparciu o tradycje celtyckie i regionalnie rosnące rośliny powstał Caorunn.

W skład ginu wchodzi sześć botanikaliów dość popularnych w świecie ginu, jest to:

  • oczywiście jałowiec z Macedoni
  • kolendra
  • skórka cytryny i pomarańczy z Hiszpani
  • korzeń arcydzięgla
  • kora kasji (cynamonowca) z Indonezji

oraz pięć lokalnie rosnących roślin:

  • jarzębina
  • wrzos
  • liście mniszka lekarskiego
  • jabłka odmiany Coul Blush hodowane w Ross Shire od 1827 roku
  • woskownica europejska

Ta ostatnia w Szkocji jest rośliną niezwykle popularną na terenach bagiennych, w Polsce natomiast jest zagrożona wymarciem i jest ściśle chroniona prawnie.  

Gin

Caorunn

W oparciu o tradycje celtyckie i regionalnie rosnące rośliny powstał Caorunn.

Do produkcji ginu używany jest potrójnie destylowany spirytus pszeniczny. Starannie kontrolowana przez mistrza destylacji każda partia Caorunn ma zwykle tylko około 1000 litrów i, w przeciwieństwie do większości innych rodzajów destylacji ginu, odbywa się metodą „vapour infusion”, czyli opary alkoholu pochłaniają aromaty z botaników umieszczonych w komorach ponad gotującym się alkoholem.

Proces destylacji

Proces podobny jest do techniki destylacji stosowanej w destylatorach typu Carterhead, jednak aparat do destylacji Caorunn ma okrągłą komorę z miedzianą ramą, w której znajdują się cztery duże perforowane poziome tace (zamiast kosza siedzącego na szczycie kolumny jak w Carterhead).

Nazywa się Copper Berry Chamber i została ona wyprodukowana w latach dwudziestych ubiegłego wieku w Szkocji, ale do Balmenach trafiła z USA gdzie była używana w przemyśle produkcji perfum, a dzisiaj jest to jedyne miejsce na świecie, gdzie znajduje się działająca Copper Berry Chamber.

Rozłożenie botaników na tacach pozwala oparom spirytusu zbożowego spotkać się z nimi na największym możliwym obszarze podczas długiego i powolnego procesu infuzji. Wreszcie, destylat jest mieszany z wodą wprost ze szkockich strumieni i butelkowany jest z mocą 41,8% alkoholu. Połączenie powolnego procesu destylacji, małe partie, najwyższa jakość składników botanicznych i staranne monitorowanie całego procesu pozwala uzyskać spójność i wyjątkową jakość produktu końcowego.

Butelka (na którą wpływ miał ruch Art Nouveau), ma unikalną pięciostronną podstawę. Zarówno kształt, jak i symboliczna gwiazdka reprezentują pięć celtyckich roślin botanicznych. Inspiracją był przekrojony poprzecznie owoc jarzębiny, a w zasadzie kształ komory nasiennej, która tworzy pięcioramienną gwiazdę. Podobnie jak w przekroju jabłka. Caorunn ujrzał światło dzienne w sierpniu 2009 roku.

Caorunn – pozostałe wersje

Caorunn posiada w swoim portfolio jeszcze trzy inne giny. Pierwszy z nich to Caorunn Gin Master’s Cut, powstaje w ten sam sposób co wersja podstawowa używając dokładnie tej samej receptury, butelkowany jest natomiast o stężeniu alkoholu równym 48% zawsze w butelce o pojemności 1 litra. Posiada miedziany kolor etykiety. Dostępny jest przede wszystkim w strefach wolno cłowych. W kwietniu 2019 roku z okazji dziesiątej rocznicy wypuszczenia pierwotnej wersji ginu powstał pierwszy smakowy gin Caorunn Scottish Raspberry, gdzie do oryginalnej receptury zostały dodane szkockie maliny. W tym samym roku, w czerwcu z okazji World Gin Day ujrzeliśmy Caorunn Gin Highland Strength o zawartości alkoholu 54%, z niebieską etykietą.

Caorunn w smaku

Pity na czysto gin jest rześki, wytrawny i dobrze wyważony, ale wciąż pełny. Botaniki ukazują się na podniebieniu nutami przypraw, cytrusów, jabłek i kwiatów, które doskonale komponują się z wytrawną nutą jałowca, która pozostawia ostre, wyraźne wykończenie. Perfect serve sugerowany przez samego producenta to cienki plasterek jabłka, który świetnie pasuje do zestawu nadając świeżości.

G&T Perfect serve

  • 50 ml Caorunn 
  • 125-200 ml klasycznego Indian Tonic
  • 1 cząstka jabłka

Destylarnia balmenach

W listopadzie 2020 roku udało nam się odwiedzić destylarnię Balmenach, gdzie produkowany jest gin Caorunn. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających od poniedziałku do piątku w godzinach 10-4. Należy jednak wcześniej zarezerwować zwiedzanie online, gdyż szczególnie w sezonie letnim, gdzie turystów nie brakuje, może nie być już wolnych miejsc.

Koszt takiego zwiedzania to £15, czyli około 75 zł. 

W cenie otrzymujemy zwiedzanie z przewodnikiem, profesjonalną degustację całego portfolio ginów Caorunn wraz z analizą sensoryczną ekstraktów otrzymanych z poszczególnych botanikaliów. Dla kierowców i osób nie mogących uczestczniczyć w piciu, przewidziana jest miniaturka o pojemności 50 ml. My mieliśmy nawet okazję spotkać samego mistrza destylacji, Simon’a Buley’a. Czas jaki należy przeznaczyć na tą atrakcję to około 1 godzina.

Na terenie destylarni znajduje się także mały sklepik, gdzie po zwiedzaniu można zaopatrzyć się w butelkę ginu, akcesoria i gadżety związane z marką, a także odzież ze słynnego szkockiego tweedu. 

Sama podróż do destylarni jest ubrana w malowniczą scenerię gór i dolin otaczającego Parku Narodowego Cairngorm, która nie zawdziedzie o każdej porze roku. 

 

Zobacz inne recenzje

Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin

Zobacz też:RecenzjaHendrick's GinHendrick's Gin został wypuszczony na rynek w 2001 roku od razu osiągając sukces i przeszedł do historii wyznaczając wzorce dla współczesnych marek ginu.  Gin Hendrick’s narodził się jako niezwykły, nieoczekiwany.William Grant...

Isle of Harris Gin

Isle of Harris Gin

Zobacz też:RecenzjaIsle of Harris GinIsle of Harris to południowa część malowniczej wyspy szkockich Hybrydów Zewnętrznych, składającej się z Harris i Lewis. Słynie z rozległych piaszczystych plaż na zachodnim wybrzeżu, gór na północy oraz miniaturowych fiordów na...

Opihr Gin

Opihr Gin

Zobacz też:Recenzjaopihr GinOpihr Oriental Spiced Gin został wprowadzony na rynek przez Quintessential Brands w październiku 2013 roku. Gin jest wytwarzany w destylarni G&J i wspierany przez doświadczony zespół.Inspirowany podróżami na Daleki Wschód, straganami z...

Beefeater Gin

Beefeater Gin

Zobacz też:RecenzjaBeefeater GinZa narodziny Beefeater’a, można uznać rok 1863, kiedy to James Burrough kupił destylarnię w Chelsea w Londynie za ówczesną wartość około 400 funtów i zaczął produkować własny charakterystyczny gin. Początkowo gorzelnia kontynuowała...

Monkey 47 Gin

Monkey 47 Gin

Zobacz też:RecenzjaMonkey 47Kompleksowy smak i wspaniała historia, z niesamowitą współpracą z designerami i działem marketingu, Monkey 47 szybko ustanowił swój wysoki status na dzisiejszym rynku alkoholowym. Złożoność i harmonia zamknięte w butelce rodem z aptecznej...

0/5 (0 Reviews)