Recenzja

Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin został wypuszczony na rynek w 2001 roku od razu osiągając sukces i przeszedł do historii wyznaczając wzorce dla współczesnych marek ginu.

 

Gin Hendrick’s narodził się jako niezwykły, nieoczekiwany.

William Grant & Sons, szkoccy gorzelnicy i marka stojąca za Hendrick’s Gin’em, jest jedną z najstarszych rodzinnych gorzelni w Szkocji, która została założona w 1886 roku przez William’a Grant’a. Datę można zobaczyć na etykiecie Hendrick’sa. Aby zrozumieć, w jakim kierunku zmierza Hendrick’s Gin, najpierw przybliżymy historię. Jak to wszystko się zaczęło?

Jest to dla nas jedna z najciekawszych historii w świecie ginu i marek alkoholowych, dlatego zamierzamy poświecić jej dłuższą chwilę. To opowieść, która wiąże się z podróżowaniem przez ponad 120 lat do narodzin gorzelni i szkockiego biznesu, który na zawsze ukształtuje, zmieni i wpłynie na świat alkoholi.

Historia

Rodzina Grant’ów zamieszkała w Speyside dzięki Aleksandrowi Grant’owi. Aleksander był jednym z trzech braci, którzy przeżyli słynną bitwę pod Culloden w 1745 roku i po bitwie został zmuszony do ucieczki do Banffshire, gdzie został ukryty przez wodza klanu. Ostatecznie otrzymał nagrodę za „usługi dla króla” i zapuścił korzenie w Speyside. Pra-prawnuk Aleksandra, William Grant, urodził się 18 grudnia 1839 roku w Dufftown, miejscu słynącym z whisky.

Przez znaczną część swojego życia pracował w destylarni Mortlach ucząc się i zdobywając doświadczenie w zakresie destylacji alkoholu. W 1886 roku William zrezygnował z pracy, aby spełnić swoje marzenie o założeniu własnej destylarni.

Z pomocą swojej rodziny, w tym żony Elżbiety i dziewięciorga dzieci, William założył i zbudował własnymi rękami destylarnię Glenfiddich w Dufftown w Speyside. Nazwa Glenfiddich została zainspirowana lokalizacją destylarni nad rzeką Fiddich, która jest dopływem rzeki Spey. Nazwa Glenfiddich w jezyku szkockim (gaelic) tłumaczy się jako „Dolina jelenia”. Destylarnia została wyposażona w używany sprzęt, który William kupił od Cardow Distillery (obecnie Cardhu), a ostateczny rachunek za destylarnię Glenfiddich osiągnął nieco ponad 700 funtów. Nikt nie mógł wiedzieć, że sześć lat wcześniej, w 1860 roku, koła astralne w historii Hendrick’sa zaczęły powoli obracać się wraz z budową miedzianego alembika typu potstill, wytworzonego przez Bennett, Sons & Shears w Londynie. W Boże Narodzenie 1887 roku destylarnia rozpoczęła produkcję pierwszego single malt’a.

william grant z żoną

Ciężka praca i determinacja zostały nagrodzone w 1892 roku, kiedy whisky Glenfiddich okazała się tak popularna, że ​​zaowocowało to budową drugiej gorzelni obok oryginalnej w Dufftown, destylarni Balvenie. W 1898 roku, obok Glenfiddich, William przedstawił Grant’s Whisky, blended whisky.

Gin

Hendrick’s

Nieoczywiste połączenie róży i ogórka w rezultacie daje niezwykły smak.

W 1914 roku rozpoczęła się pierwsza Wojna Światowa i zmiana nastawienia rządu oraz zwiększona interwencja w produkcję whisky. W 1915 roku wprowadzono ustawę o niedojrzałych alkoholach (Immature Spirits Act), co oznaczało, że zgodnie z prawem whisky musiały być dojrzewane przez co najmniej dwa lata, a w 1916 roku zwiększono je do trzech lat.

William Grant & Sons w czasie I i II Wojny Światowej oraz prohibicji

Był to trudny okres dla branży, ale William Grant & Sons, po części dzięki solidnemu planowaniu finansowemu i zarządzaniu przedsiębiorstwem przez kierownictwo, była jedną z niewielu szkockich gorzelni, którym udało się ponownie otworzyć drzwi destylarni w 1919 roku.

W 1919 roku wprowadzono prohibicję w Stanach Zjednoczonych, która spowodowała, że sprzedaż lub produkcja alkoholu w Ameryce stała się nielegalna. Mniej więcej w tym czasie wnuk William’a Grant’a, William Grant Gordon, dołączył do rodzinnej firmy. Ku zaskoczeniu wielu, rozkazał zwiększyć produkcję whisky, coś, co niektórzy w branży uważali za, delikatnie mówiąc, lekkomyślny ruch.

5 stycznia 1923 roku William Grant, założyciel William Grant & Sons, zmarł w wieku 84 lat w swoim domu w Dufftown, pozostawiając po sobie spuściznę i firmę, która była w bezpiecznych, rodzinnych rękach. Mówi się, że po jego pogrzebie, William został zapamiętany za swoją żywotność, hojność i legendarne poczucie humoru. Kiedy w Ameryce w 1933 roku skończyła się prohibicja, w Szkocji działało tylko sześć gorzelni, ale dzięki wizji William’a Grant’a Gordon’a, przezorności i odważnemu podejściu, firma osiągnęła bardzo silną pozycję pod koniec ery prohibicji. W ciągu następnych dwóch dekad William Grant & Sons kontynuował rozwój i innowację, na krótko przerywając produkcję podczas II Wojny Swiatowej, kiedy jęczmień był używany tylko do produkcji żywności.

Kolejnym kamieniem milowym w 1963 roku był zakup przez Charles’a Gordon’a, syna prawnuka Grant’a Gordon’a i William’a Grant’a, byłej fabryki amunicji w Girvan, małej nadmorskiej wiosce na południowo-zachodnim wybrzeżu Szkocji. Girvan, która w końcu stała się znana jako Girvan Grain Distillery, rozpoczęła produkcję whisky zbożowej do użytku w mieszanych markach whisky produkowanych przez William Grant & Sons w tym czasie. Możliwość przechowywania i zarządzania własnym ziarnem zapewnia dodatkową stabilność i samowystarczalność. Miejsce, gdzie znajduje się Girvan pewnego dnia stanie się domem dla Hendrick’s Gin’u.

W 1966 roku Charles Gordon, który został honorowym Life President of William Grant & Sons, znalazł się na licytacji dwóch bardzo rzadkich miedzianych destylatorów. W obliczu możliwości zakupu, Charles nie przegapił okazji. Tego dnia opuścił salę aukcyjną jako dumny właściciel dwóch destylatorów, które pewnego dnia zostaną wykorzystane do stworzenia Hendrick’sa. Carter-Head wykonany przez John Dore & Co., który został zbudowany w 1948 roku i mały alembik miedziany Bennett, Sons & Shears’a, pochodzący z 1860 roku z londyńskiej destylarni Marshall Taplow. Po pomyślnym zakończeniu licytacji i przygotowaniu do dostarczenia w docelowe miejsce, pojawiło się tylko jedno pytanie – co z nimi zrobić?

W 1974 roku William Grant & Sons uhonorowany nagrodą Queen’s Industry for Export Achievement (za osiagniecia w eksporcie) oraz ceremonią, w której uczestniczyła Janet Sheed Roberts, wnuczka William’a Grant’a i ciotka Charles’a i Sandy Gordon. Janet pewnego dnia odegra swoją ważną rolę w historii Hendrick’sa.

W 1977 roku destylatory Charles’a zakupione ponad dziesięć lat wcześniej zostały odnowione i uruchomione w destylarni Girvan. W tym czasie popularność ginu rosła i Charles miał doskonałe kadry do pracy. Grant’s Special Dry Gin został wprowadzony na rynek i miał ten sam trójkątny kształt butelki, który był używany w blendzie Grant’s Whisky. Niestety na początku lat osiemdziesiątych na rynku pojawiło się wiele ginów, a Grant’owi trudno było wyróżnić się wśród morza londyńskich London Dry. Z rosnącą gamą ginów dostępnych dla konsumenta, Charles zdał sobie sprawę, że aby ich gin się wyróżniał, musieliby zrobić coś naprawdę wyjątkowego, coś innego, coś nieoczekiwanego i doskonałego.

W 1988 roku Charles Gordon skupił uwagę na tym, co zrobić z destylatorami, które kupił prawie 22 lata wcześniej. William Grant & Sons zdobył swoją reputację i szacunek w branży jako gorzelnik i producent najlepszych szkockich alkoholi. Ale Charles wiedział, że jest jeszcze szansa na stworzenie naprawdę wspaniałego szkockiego ginu, gdy nadejdzie odpowiedni czas. Wiedział, że William Grant & Sons nie tylko posiadał sprzęt, wiedząc, że jest we właściwych rękach, ale z odpowiednim przepisem mógł być użyty do stworzenia czegoś wspaniałego.

william grant z żoną

W tym samym czasie młoda chemik Lesley Gracie dołączyła do zespołu w Girvan z Yorkshire. Jej zadaniem była praca nad produktami takimi jak Balvenie i Glenfiddich. Lesley dołączyła do William Grant & Sons z dyplomem ukończenia chemii na London Royal Society of Chemistry. W swojej poprzedniej pracy w firmie farmaceutycznej pracowała nad opracowaniem leków przeciwbólowych, aby pomóc w leczeniu osób z ciężkim zapaleniem stawów. Częścią jej pracy było uczynienie nowych leków przyjemnymi w smaku. Krąży pogłoska, że ​​od najmłodszych lat Lesley uwielbia przyrodę i botanikę. Często widząc przyjaciół i rodzinę oferowała herbatę z gałązek lub zimny sok z trawy.

Ogórki i róże nie są typowymi botanikami używanymi podczas produkcji ginu, więc w jaki sposób powstała ta nieprawdopodobna kombinacja przypominająca letni poranek w ogrodzie? Właśnie tak… David Stewart, Master Blender, był tajnym miłośnikiem ginu. Pewnego pięknego letniego dnia w połowie lat 90-tych, siedząc w ogrodzie ciesząc się gin apéritif’em, David wpadł na pomysł nowego szkockiego ginu. Odnosząc się do kanapek z ogórkiem podziwiając róże, David zastanawiał się, jak smakuje gin z ogórkiem i różami? Następnego dnia zasugerował pomysł stworzenia prawdziwie unikalnego szkockiego ginu, który nie był wcześniej stworzony.

W ciągu następnych kilku lat, wraz z master distiller’em David’em Stewartem, Lesley zbadała różne profile smakowe. Był to pomysł David’a na kanapki z ogórkiem w ogrodzie, które ukształtowały i zainspirowały ostateczny profil smakowy ginu Hendrick’s. Wyjątkowa kombinacja smaku wymagała około dwudziestu jeden destylacji do perfekcji, zanim Lesley i David stworzyli i uzgodnili recepturę w 1998 roku, zanim Hendrick’s Gin został oficjalnie przygotowany do wprowadzenia na rynek amerykański w 2000 roku.

Hendrick’s w smaku

Ponieważ Hendrick’s jest destylowany przy użyciu unikalnej metody, nie można go nazwać London Dry Gin, który w pewien sposób pasowałby do stylu ginu. Gin Hendrick’s narodził się jako niezwykły, nieoczekiwany. Hendrick’s jest tworzony przy użyciu dwóch oddzielnych destylacji, które są mieszane w celu uzyskania właściwej równowagi. Carter-Head wciąż jest używany do destylacji delikatnego, kwiatowego destylatu, podczas gdy mniejszy miedziany Bennett still, służy do chwytania ducha jałowca. Oba destylaty są starannie mieszane z dodatkiem esencji z ogórków i  bułgarskich płatków róż, a następnie rozcieńczane wodą i butelkowane. Do dziś są tylko cztery osoby, które znają specyficzną metodę i dokładną recepturę różnych roślin, które wchodzą w skład Hendrick’s ginu.

W skład mieszanki botanicznej wchodzą:

  • Pieprz kubeba
  • Rumianek
  • Kminek
  • Czarny bez
  • Wiązówka błotna
  • Skórka pomarańczy
  • Jałowiec
  • Kolendra
  • Korzeń irysa
  • Korzeń arcydzięgla
  • Skórka cytryny

Podniebienie emanuje klasycznym ginem i dominacją jałowca. Wyczuwalne klasyczne botaniki to arcydzięgiel, kolendra czy korzeń irysa. Lekko wydobywają się cytrusy z nutą czarnego pieprzu. Finisz jest dość długi, z cierpkością popartą jałowcem. W tym momencie wyłaniają się kwiatowe nuty płatków róży, świeżość ogórków, a także herbata Earl Grey i zaskakująca goryczka. Fantastycznie smakuje pity „na czysto”, natomiast z tonikiem, chyba nie musimy nikomu przypominać jak wygląda perfect serve Hendrick’s Gin’u. Zielony ogórek wyśmienicie podkreśla świeżość i nadaje niezapomnianych doznań smakowych, które pozostają z nami na długo. Nic dziwnego, że Hendrick’s rozpoczął rewolucję i namieszał na rynku ginów.

G&T Perfect serve

  • 50 ml Hendrick’s Gin
  • 125-200 ml klasycznego Indian Tonic
  • 3 cienkie plasterki zielonego ogórka

Przepis został dopracowany i udoskonalony, ale wciąż czegoś brakowało – nazwy. Pamiętasz Janet Sheed Roberts? Nie tylko była wnuczką Williama Granta, ale także wymyśliła imię – Hendrick’s. Chociaż Janet nie była bezpośrednio zaangażowana w prowadzenie William Grant & Sons, odegrała istotną rolę jako ambasador marki w biznesie.

Mówi się, że ogrodnik Janet w swoim domu w Dufftown był nazywany Hendrick. To była tak niezwykła nazwa, że ​​zawsze trzymała się Janet. Kiedy William Grant & Sons rozważali nazwy, Janet zasugerowała imię ogrodnika, ponieważ nazwa była zgodna z ideą nowego ginu, uchwyciła ducha siedzenia w pięknym, kwiecistym ogrodzie z kanapką z ogórkiem.

Janet odeszła spokojnie w 2012 roku w wieku 110 lat, jako najstarsza kobieta w Szkocji w tym czasie. Po uruchomieniu Hendrick’s Gin szybko stał się rewelacją – gin podany z plasterkiem ogórka. Przyciągnął wzrok i wyobraźnię konsumenta. Nie tylko profil smakowy był punktem do rozmów, ale wygląd i wizerunek kojarzył się z wiktoriańskimi słoikami i butelkami z apteki. Nie przypominało to niczego innego, co można znaleźć w kategorii ginów premium i często jest uznawany za ojca założyciela obecnego renesansu ginu. Gin, który rzucił wyzwanie postrzeganiu tego, czym jest gin, jak powinien smakować i być podawany, a nawet jak mogłaby wyglądać butelka ginu.

W sposób jaki Hendrick’s Gin był promowany i wprowadzany na rynek był również inny niż wcześniej. Balony na ogrzane powietrze, motocykle i samochody, autobusy, tramwaje, ciekawe szafki, dzień ogórka i wiele innych. Marketing firmy Hendrick’s jest mieszany i niejasny, tworząc wizualny język, który z czasem stał się rozpoznawalny jako część marki. Część Monty-Pythona pod względem stylu ilustracyjnego, ale zawsze zgodna z etosem Hendrick’sa – „Niezwykły gin”, ale zawsze z dumą odnosząc się do swojego szkockiego dziedzictwa, jak widać na butelce, „Distilled & Bottled in Scotland”. Ponadto jako ukłon w stronę swojego przodka, znajdziesz „Est. 1886” na etykiecie – w tym samym roku William Grant założył firmę William Grant & Sons w Speyside w Szkocji.

Minęły kolejne 3 lata, zanim Hendrick’s Gin został oficjalnie wprowadzony w Wielkiej Brytanii w 2003 roku. Zanim Hendrick’s Gin wystartował na Wyspach Brytyjskich, zdobył już kilka imponujących wyróżnień, w tym The Wall Street Journal opisujący Hendrick’sa jako „Best Gin in the World”. Hendrick’s Gin ostatecznie wygrał wiele nagród, w tym dwa razy podwójne złoto, dwa złote i trzy srebrne medale w konkursie The San Francisco World Spirits Competition w latach 2005–2012.

Dzisiaj i jutro

W 2018 roku zespół Hendrick oficjalnie zaprezentował swój nowy, zaprojektowany na zamówienie Hendrick’s Gin Palace, mieszczący się w witrynie Girvan, gdzie Lesley, obecnie Master Distiller, i jej zespół nadal nadzorują destylację. Obejmuje to sprawdzenie jakości każdej wyprodukowanej partii, zapewnienie spójności i jakości oraz smaku ginu, który jest nadal produkowany w małych partiach po 500 sztuk.

Wyposażony w still-house (na zdjęciu w tle), w którym obecnie mieści się sześć destylatorów – się z czterech Bennett still, w tym oryginalnego antycznego z 1860 roku oraz trzech dokładnych replik; i dwa aparaty Carter-Head, w tym oryginał z 1948 roku i jedna dokładna replika. To dużo miedzi! Nowe kadry pozwoliły Lesley na podwojenie produkcji przy użyciu tych samych tradycyjnych metod.

W nowym Gin Palace znajduje się również laboratorium do eksperymentowania i odkrywania innowacji, dwie szklarnie, które są wykorzystywane do uprawy roślin, a także bar. Jest to nie tylko destylarnia, ale także miejsce edukacji, odkrywania, eksperymentowania, tworzenia. Jest to nowy dom dla Hendrick’s Gin’u.

Fascynująca historia ginu Hendrick’s mogła być historią powstającą od ponad 120 lat, ale podczas długiej podróży, by dotrzeć tam, gdzie jest dzisiaj, Hendrick’s został ukształtowany przez jego własne składniki – ciekawe zbiegi okoliczności, cennych ludzi, botaniczny blask , inspirującą wyobraźnię – zawsze nieoczekiwana i nigdy niezakłócona.

Co jakiś czas Hendrick’s wypuszcza nowe, limitowane ekspresje ginu, a nawet innych produktów jak na przykład Hendrick’s Absinthe. 

HENDRICK’S ORBIUM

HENDRICK’S MIDSUMMER SOLSTICE

HENDRICK’S LUNAR

HENDRICK’S AMAZONIA

HENDRICK’S NEPTUNIA

Zobacz inne recenzje

Miler Gin

Miler Gin

Zobacz też:RecenzjaMiler GinGin Miler to kolejna odsłona w alkoholowym portfolio Miler Spirits założonej przez Tomasza Milera, pasjonata alkoholi, ubrań szytych na miarę i eleganckiego, a zarazem nowoczesnego stylu życia współczesnego mężczyzny. Premiera miała miejsce...

Aviation Gin

Aviation Gin

Zobacz też:Recenzjaaviation GinAviation Gin, amerykański gin, pochodzący z Portland, stanu Oregon, prezentujący się wspaniale w butelce niczym z lat 20-tych XX wieku. Kiedy został wypuszczony na rynek w 2006 roku wywołał spore zamieszanie.Aviation zdecydowanie był...

Lubuski Gin

Lubuski Gin

Gin Lubuski to zdecydowanie najpopularniejszy gin w naszym kraju. Od momentu, kiedy został po raz pierwszy wypuszczony na rynek w 1987 roku od razu podbił serca…

Tanqueray Gin

Tanqueray Gin

Zobacz też:RecenzjaTANQUERAY GinW latach trzydziestych XIX wieku Charles Tanqueray nie bał się wcielać w życie odważnych pomysłów w swoim unikalnym stylu. W ten oto sposób stworzył gin, który do dziś cieszy się popularnością. Idealne połączenie pomysłowości,...

Gordon’s Gin

Gordon’s Gin

Zobacz też:RecenzjaGordon's GinAlexander Gordon był jednym z pierwszych pionierów destylacji wysokiej jakości ginu. W 1769 roku założył firmę zajmującą się destylacją alkoholu w londyńskiej dzielnicy Southwark i zaczął doskonalić własną markę, używając wyłącznie...