Recenzja

Lubuski Gin

Gin Lubuski to zdecydowanie najpopularniejszy gin w naszym kraju. Od momentu, kiedy został po raz pierwszy wypuszczony na rynek w 1987 roku od razu podbił serca Polaków. Tradycyjna receptura, starannie przemyślany marketing, innowacyjność i podążanie za światowymi trendami zdecydowanie przyczyniły się do sukcesu.

Od momentu pojawienia się na rynku w 1987 roku, od razu podbił serca Polaków.

Historia marki sięga lat 80 XX wieku. Wtedy to właśnie w Zielonej Górze powstał gin Lubuski. Dzisiaj kojarzony z nazwą województwa, chociaż województwo lubuskie zyskało swoją obecną nazwę dopiero po podziale administracyjnym w 1999 roku. Gin, więc został zainspirowany krainą historyczną – Ziemią Lubuską. Obecnie właścicielem marki jest Henkell & Co. Vinpol, a produkcja od 2009 roku odbywa się w Toruniu. Poprzednim właścicielem był Polmos Zielona Góra, który został przejęty przez francuski koncern Pernod Ricard.

Receptura

Szczegółowa receptura jest ściśle chroniona, jak w przypadku niemal wszystkich producentów ginu. Twórcą przepisu jest Elżbieta Gołdyka, która w 1986 roku opracowała ten niezmienny już ponad 30 lat skład botaników i technologię produkcji. Inspiracją miała być tradycyjna metoda produkcji oparta na XIX wiecznych przepisach z Wysp Brytyjskich. Według znalezionych materiałów prace odbywały się początkowo w skali laboratoryjnej tworząc ekstrakty alkoholowe w połączeniu z wybranymi składnikami botanicznymi oraz prowadzono dwustopniową destylację frakcyjną. Frakcje pozwalają lepiej odnaleźć pożądane nuty smakowe i zrozumieć, jak współgrają ze sobą aromaty na różnych etapach destylacji.

Botaniki użyte do wyprodukowania ginu Lubuski to między innymi:

  • Jałowiec
  • Nasiona kolendry
  • Kwiaty lawendy
  • Mięta
  • Lukrecja

Oraz bardziej egzotyczne:

  • Skórki cytryn i pomarańczy
  • Cynamon
  • Migdały

Część z wyżej wymienionej listy pochodzi i jest zbierana ręcznie na terenie Ziemi Lubuskiej. Obszar ten jest objęty ochroną ekologiczną. Do produkcji używany jest najwyższej jakości spirytus zbożowy o neutralnym smaku. Stężenie alkoholu produktu końcowego to 37.5%, choć niegdyś było to 40%.

Gin

Lubuski

Najpopularniejszy polski gin.

Zielony kolor butelki był zawsze charakterystyczny w świecie ginu, szczególnie ponad 30 lat temu, kiedy to rynek był zdominowany przez opisanych w innych artykułach: Gordon’sa i Tanqueray’a. Kształt oraz etykieta na przestrzeni lat ulegały zmianie. Dzisiaj na półkach naszym oczom ukazuje się nowoczesny i minimalistyczny design, opływowy kształt butelki z uwypuklonym jałowcem poniżej szyjki. Na etykiecie, ponownie jałowiec, wyraźna nazwa „Lubuski Gin”, krótki opis oraz te same kolory utrzymane od początku istnienia, czyli zieleń, biel, czerwień oraz złoto.

gin lubuski w smaku

Gin ten jest klasycznym wytrawnym ginem destylowanym. Wyraźny, oleisty jałowiec odznacza się zarówno w nosie jak i na podniebieniu. Podkreślona jest cytrusowość oraz wyczuwalne są przyprawy, takie jak cynamon czy pieprz. Aromat jest orzeźwiający, dość słodki, troszkę kwiatowy, wyróżnia się nutą lukrecji, lawendy i anyżu. Wyczuwalna jest również mięta.

Aromat jest orzeźwiający, dość słodki, troszkę kwiatowy, wyróżnia się nutą lukrecji, lawendy i anyżu…

W wersji gin & tonik, zdecydowanie polecamy tutaj klasyczny Indian tonic, z cząstką limonki. Dla większej nuty orzeźwienia można dodać listek mięty. Gin jest dalej wyraźny i nie ginie po dodaniu napoju z chininą.
W tym klasycznym podaniu znajdziemy cytrusy, przyprawy oraz zioła, a więc każdy wielbiciel jałowcowych trunków powinien być usatysfakcjonowany. Przyjemny, orzeźwiający g&t na każdą porę roku i dnia.

G&T Perfect serve

  • 40 ml Gin Lubuski
  • 125-200 ml klasycznego Indian tonic
  • 1 cząstka limonki
  • 1-2 listki mięty

Gin lubuski odmiany

Dziś można odnieść wrażenie, że Gin Lubuski jest trochę zapomnianym choć bardzo silnym graczem w świecie ginu rynku polskiego. Powodem może być sytuacja sprzed kilku lat, kiedy to obok Ginu Lubuskiego na pułkach supermarketów można było znaleźć zaledwie kilka innych marek. Ze względu na proporcjonalność jakości do ceny, wybór często padał na ten, nasz polski gin właśnie. Społeczeństwo może trochę znudziło się jednym, podstawowym ginem, choć aktualnie ten gatunek alkoholu zaczyna w naszym kraju rosnąć w siłę a brand co jakiś czas przypomina o sobie w świetny sposób, podążając za trendami ze świata ginu. Do starszych już odmian można zaliczyć wersje Lime (z wyraźnym aromatem limoki), Cranberry, Black Currant czy Mint & Cucumber.

Pierwszy gin starzony wyprodukowany w Polsce także należy do tej marki. Lubuski Aged Gin sprzedawany z mocą 42% został poddany procesowi starzenia w beczkach z wykorzystaniem drewna dębowego, ale też kasztanowca.

Dodatek w portfolio ginów “Lubuski” to także wersja limitowana Gold Edition.

Gold Edition odznacza ten sam kształt butelki, lecz zmieniona kolorystyka. Eleganckie matowe szkło w odcieniu ciemnej zieleni oraz złoty kolor na nakrętce zdecydowanie przyciąga uwagę. Niestety nie mieliśmy jeszcze możliwości spróbowania tej odmiany, ale według opisu producenta gin ten jest łagodny, subtelny, bardzo delikatny, z ziołowym aromatem. Jego sekret tkwi w dodatkach oraz zwiększeniu nut kolendry, lawendy i majeranku.

W chwili pojawienia się na światowym rynku ginów smakowych, a przede wszystkim niemalże nowej kategorii Pink Gin, na odpowiedź Lubuskiego nie trzeba było długo czekać. Szeregi zasiliły:

Pink Gin Strawberry

Jak wspomina producent, stworzony z myślą o kobietach i dla kobiet. Połączenie tradycyjnego ginu ze słodyczą i świeżością truskawki, charakteryzuje się zarówno wytrawną jak i słodką nutą smakową.

Green Gin Citrus

To kompozycja ginu wraz z limonką, cytryną oraz nutą zielonej herbaty i imbiru.

Blue Gin Blueberry

Ostatnia niebieska wersja to wzbogacenie ginu o jagody, borówkę amerykańską oraz czarną porzeczkę.

Wszystkie trzy wersje znajdziemy w innej niż wcześniej butelce. Szkło jest przeźroczyste, aby kolor alkoholu wyróżniał się na tle innych, a butelka pokryta jest grafiką z motywami kwiatów i owoców.

 

gin lubuski
Podsumowanie

Polski gin Lubuski jest rozpoznawalny i doceniany nie tylko w naszym kraju, ale także na arenie międzynarodowej. Między innymi został zwycięzcą prestiżowej nagrody Superior Taste Award w konkursie w Brukseli, nadawanej przez International Taste Institute.

Jest to gin, który zdecydowanie zasługuje na uznanie i jest produktem, z którego powinniśmy być dumni.

Co przyniesie przyszłość? Z pewnością Gin Lubuski jeszcze niejednokrotnie nas zaskoczy, tym bardziej, że konkurencja już jest duża, a do tego dochodzi rynek alkoholi kraftowych, który coraz częściej wzbogaca swoje portfolio o gin. 

Niedługo po ukazaniu się powyższego artykułu, pod koniec września 2021 roku butelka przeszła kolejny rebranding, a także pojawiły się nowe pozycje smakowe: Fresh Lime oraz Bitter Orange. Tym razem w butelkach o tym samym kształcie co pozycja oryginalna, lecz o innym kolorze szkła. Gin Lubuski zaskoczył ponownie!

 

 

Zobacz inne recenzje

Caorunn Gin

Caorunn Gin

Zobacz też:RecenzjaCaorunn GinDestylowany i butelkowany w Szkocji, Caorunn jest wytwarzany ręcznie w małych partiach. Oprócz alkoholu w skład wchodzi krystalicznie czysta górska woda, sześć klasycznych oraz pięc lokalnych, ręcznie zbieranych botaników, znanych z...

Miler Gin

Miler Gin

Zobacz też:RecenzjaMiler GinGin Miler to kolejna odsłona w alkoholowym portfolio Miler Spirits założonej przez Tomasza Milera, pasjonata alkoholi, ubrań szytych na miarę i eleganckiego, a zarazem nowoczesnego stylu życia współczesnego mężczyzny. Premiera miała miejsce...

Aviation Gin

Aviation Gin

Zobacz też:Recenzjaaviation GinAviation Gin, amerykański gin, pochodzący z Portland, stanu Oregon, prezentujący się wspaniale w butelce niczym z lat 20-tych XX wieku. Kiedy został wypuszczony na rynek w 2006 roku wywołał spore zamieszanie.Aviation zdecydowanie był...

Tanqueray Gin

Tanqueray Gin

Zobacz też:RecenzjaTANQUERAY GinW latach trzydziestych XIX wieku Charles Tanqueray nie bał się wcielać w życie odważnych pomysłów w swoim unikalnym stylu. W ten oto sposób stworzył gin, który do dziś cieszy się popularnością. Idealne połączenie pomysłowości,...

Gordon’s Gin

Gordon’s Gin

Zobacz też:RecenzjaGordon's GinAlexander Gordon był jednym z pierwszych pionierów destylacji wysokiej jakości ginu. W 1769 roku założył firmę zajmującą się destylacją alkoholu w londyńskiej dzielnicy Southwark i zaczął doskonalić własną markę, używając wyłącznie...

4/5 (4 Reviews)