Recenzja

opihr Gin

Opihr Oriental Spiced Gin został wprowadzony na rynek przez Quintessential Brands w październiku 2013 roku. Gin jest wytwarzany w destylarni G&J i wspierany przez doświadczony zespół.

Inspirowany podróżami na Daleki Wschód, straganami z przyprawami oraz kulturą orientu .

G&J Greenall to druga co do wielkości destylarnia w Wielkiej Brytanii, produkująca ponad 7 milionów skrzynek spirytusu rocznie i szczycąca się ciężko zapracowaną, światowej klasy reputacją w zakresie fachowej wiedzy i kunsztu. Destylarnia odgrywa dużą rolę w świecie gorzelnictwa osób trzecich, którzy skupują spirytus do innych destylarni, ale ma również mnóstwo wysokiej jakości alkoholi w swoim portfolio: Greenall’s, Bloom, Berkeley Square i Thomas Dakin, z których wszystkie powstają pod czujnym okiem mistrzyni destylacji Joanne Moore.

Historia

Nazwa Opihr Gin została zainspirowana legendarnym portem, z którego król Salomon miał co trzy lata otrzymywać ładunek złota, srebra, drzewa sandałowego, pereł, kości słoniowej, małp i pawi. Wieki temu takie przedmioty były niezwykle egzotyczne i można je było zdobyć tylko szalonymi i niebezpiecznymi środkami. 

Należy jednak pamiętać, że wymawiając nazwę portu mówimy “Ofir” (ang. Ophir/ˈfər/), jednak jeżeli chodzi nam o  gin, możemy zauważyć, że pisowania minimalnie się różni i wówczas wymawiamy go jako “Opir” (ang. Opihr /O-peer/).

Sam gin został zaprojektowany z myślą o równie egzotycznym starożytnym szlaku przypraw – tym, którym pływały statki z Indonezji do Wielkiej Brytanii przez Indie, Turcję, Włochy, Maroko i Hiszpanię. Trasa była naprawdę zdradliwa, morze było dzikie, podobnie jak piraci, którzy po nim krążyli. Przyprawy były jednak bardzo pożądane w Europie, więc statki przemierzały niebezpieczne wody…

Gin

Opihr

Degustując przeniesiemy się w podróż pełną smaku prosto z Bliskiego Wschodu.

Po stworzeniu ginu i wypuszczeniu go na rynek Joanne Moore powiedziała:

Zainspirowałam się wizytami na Wschodzie i w różnych krajach na Szlaku Starożytnych Przypraw. Miałam na uwadze obraz straganów, decydując się na przyprawy i składniki botaniczne do dodania do ginu Opihr Oriental Spiced. Mam nadzieję, że kiedy ludzie delektują się ginem, im również przypominają się żywe aromaty, smaki, odgłosy i kolory tych egzotycznych targowisk przypraw”.

Chociaż żaden z botaników nie jest szczególnie niezwykły, ich połączenie tworzy bardzo charakterystyczną miksturę. W mieszance jest pieprz kubeba z Malezji, czarny pieprz, kardamon i imbir z Indii, kminek z Turcji, ziarna kolendry z Maroka, gorzkie pomarańcze z Hiszpanii, jałowiec z Włoch i arcydzięgiel z Niemiec. Jedynym składnikiem, którego pochodzenie pozostaje niewyjaśnione, jest skórka grejpfruta. Ten brak paszportu jest jednak szybko wybaczany, ponieważ dodaje ginowi tak potrzebnego efektu i jest bardzo pożądanym dodatkiem do tej potężnej mieszanki.

Opihr w smaku

Na nosie Opihr Gin ma mocną mieszankę przypraw z kardamonem, który bardzo wybija się ponad resztę. Jest cytrus, który daje o sobie znać. Chociaż z pewnością dominuje pikantna eksplozja, jest też wyczuwalna słodycz pomarańczy w Opihr Gin. Na finiszu dominuje kubeb z cudownie egzotycznymi i wyrazistymi nutami czarnego pieprzu, ale jest także pewna kwiatowość. W Wielkiej Brytanii butelkowany w 40% ABV, natomiast w wersji eksportowej np. w Polsce jest to 42.5%. Gin ten to zdecydowanie interesująca, odurzająca przyprawami przygoda.

Połączenie Opihr z G&T proponujemy z Double Dutch Tonic i skórką grejpfruta wraz z kilkoma strąkami kardamonu.

Interesującym wyzwaniem, jest dodanie czerwonego chili, które daje kilka ciekawych rezultatów, ale uczciwe ostrzeżenie – nie jest to rozwiązanie dla osób o słabych nerwach.

Dla tych, którzy lubią Gin Buck (Gin and Ginger Ale) – Ophir jest pretendentem do idealnego wyboru ginu, ponieważ jego smaki szczególnie dobrze współgrają z tym mikserem z dodatkiem zesta z pomarańczy. Znakomicie także sprawdza się w koktajlach.

G&T Perfect serve

  • 50 ml Opihr Oriental Spice
  • 125-200 ml Double Dutch Indian Tonic
  • skórka z grejpfruta z 3 strąkami kardamonu

opihr odmiany

Ophir Gin rozszerzył swoją ofertę w 2019 roku, kiedy do jego flagowego produktu dołączyły trzy inne. Edycja europejska Opihr European Edition Aromatic Bitters zawiera korę cascarilli zmieszaną z mirrą, tworząc pachnący, korzenny profil, podczas gdy edycja arabska Arabic Edition Black Lemon łączy czarną cytrynę i pieprz tymut, aby stworzyć intensywną mieszankę cytrusów i przypraw. Trzecia edycja, Daleki Wschód, Far East Edition Szechuan Pepper, łączy w sobie bogate smaki pieprzu syczuańskiego i wędzonego ajwaina (chropowiec wonny), nadając mu rozgrzewające odczucie w ustach.

 

Zobacz inne recenzje

Hendrick’s Gin

Hendrick’s Gin

Zobacz też:RecenzjaHendrick's GinHendrick's Gin został wypuszczony na rynek w 2001 roku od razu osiągając sukces i przeszedł do historii wyznaczając wzorce dla współczesnych marek ginu.  Gin Hendrick’s narodził się jako niezwykły, nieoczekiwany.William Grant...

Isle of Harris Gin

Isle of Harris Gin

Zobacz też:RecenzjaIsle of Harris GinIsle of Harris to południowa część malowniczej wyspy szkockich Hybrydów Zewnętrznych, składającej się z Harris i Lewis. Słynie z rozległych piaszczystych plaż na zachodnim wybrzeżu, gór na północy oraz miniaturowych fiordów na...

Beefeater Gin

Beefeater Gin

Zobacz też:RecenzjaBeefeater GinZa narodziny Beefeater’a, można uznać rok 1863, kiedy to James Burrough kupił destylarnię w Chelsea w Londynie za ówczesną wartość około 400 funtów i zaczął produkować własny charakterystyczny gin. Początkowo gorzelnia kontynuowała...

Monkey 47 Gin

Monkey 47 Gin

Zobacz też:RecenzjaMonkey 47Kompleksowy smak i wspaniała historia, z niesamowitą współpracą z designerami i działem marketingu, Monkey 47 szybko ustanowił swój wysoki status na dzisiejszym rynku alkoholowym. Złożoność i harmonia zamknięte w butelce rodem z aptecznej...

Caorunn Gin

Caorunn Gin

Zobacz też:RecenzjaCaorunn GinDestylowany i butelkowany w Szkocji, Caorunn jest wytwarzany ręcznie w małych partiach. Oprócz alkoholu w skład wchodzi krystalicznie czysta górska woda, sześć klasycznych oraz pięc lokalnych, ręcznie zbieranych botaników, znanych z...

0/5 (0 Reviews)